Державні службовці Житомирського району «долучилися до команди спеціалістів» зі сфери протидії торгівлі людьми

14 – 15 грудня 2015 року в м. Житомирі для представників районної групи фахівців відбувся тренінг з підвищення кваліфікації державних службовців в рамках національного проекту Координатора проектів ОБСЕ в Україні та Міністерства соціальної політики «Поширення національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми». Проведення заходу стало можливим за фінансової підтримки Уряду Канади.

/Files/images/PA250057.JPG Група спеціалістів (12 осіб, з них 4 чоловіків та 8 жінок) в сфері протидії торгівлі людьми була представлена управлінням у справах сім'ї, молоді та спорту, міським центром зайнятості, закладом охорони здоров'я, Житомирським РВП Житомирського ВП ГУНП, службою у справах дітей, центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, управлінням праці та соціального захисту населення, управлінням освіти і науки, відділом культури і туризму.

Учасники дізналися, що у сучасному світі торгівля людьми є одним з найбільш брутальних та масових порушень прав і свобод людини. Торгівля людьми — це одна із сучасних форм рабства, що включає в себе домашнє рабство, примусові шлюби, боргову кабалу, примусове зайняття проституцією чи участь у виготовленні порнографічної продукції, нестерпні форми праці тощо. Прагнучи одержати роботу за кордоном багато українських громадян не підозрюють, що легально працевлаштуватися в більшості країн Європи вкрай непросто, і зробити це можна через державні центри зайнятості або фірми з працевлаштування, які мають відповідні ліцензії Міністерства праці й соціальної політики України. Водночас, деякі агентства пропонують виїхати на роботу за туристичною, студентською та бізнес-візою, що не дає права на працевлаштування. Крім того, залишаючись у країні після закінчення терміну дії візи, людина порушує міграційне законодавство, що автоматично робить її перебування в країні нелегальним, і є причиною для депортації. Часто люди покладаються на послуги напівлегальних посередників, які беруть на себе оформлення документів. Через те що документи оформлюються в обхід офіційних процедур, питання перевірки інформації про роботодавця, умови роботи й проживання взагалі не розглядаються./Files/images/PA250061.JPG

Як і в 2014 р. 91% постраждалих осіб, які звернулися до МОМ у січні-червні 2015 р., зазнали трудової експлуатації (89% у 2013 р. та 80% у 2012 р.). Основними галузями цього виду експлуатації були виробництво, будівництво та сільське господарство. Вперше за останні кілька років жінки переважають серед виявлених постраждалих осіб (55%, порівн. із 42% у 2014 р., 48% у 2013 р. та 44% у 2012 р.), що є ознакою непропорційного впливу криз на стан жінок у суспільстві.

Більшість країн Європи потребують дешевої робочої сили. Існують певні види робіт, виконувати які згодні тільки мігранти. Часто це низькооплачувана робота без належних умов та соціальних гарантій. Важке економічне становище, відсутність знань про відповідальність за нелегальне перебування в країні або нелегальну працю робить трудових мігрантів уразливими для торговців людьми. Фактор попиту на дешеву робочу силу залишається одним з основних аргументів вербувальників, які використовують його для переконання в можливості працевлаштування за кордоном.

Більшість постраждалих осіб у першому півріччі 2015 р., як і протягом 2014 р., – молоді люди до 35-ти років; три особи постраждали у віці до 18-ти років. Понад 70% постраждалих мають технічну або вищу освіту; понад 50% походять з обласних центрів (раніше більшість були із сільської місцевості), що відображає загальне погіршення економічної ситуації в Україні. Ситуація на Донбасі надалі викликає серйозне занепокоєння. МОМ проводить регулярний моніторинг ситуації, вивчаючи повідомлення у пресі та через опитування місцевих громадських організацій та новоприбулих внутрішньо-переміщених осіб, а також аналізуючи статистику «гарячої лінії» 527. Були виявлені такі тенденції: викрадення жінок та дівчат для сексуальної експлуатації та примусової праці; примусове вербування/викрадення чоловіків та хлопців для участі у незаконних збройних формуваннях та для трудової експлуатації; примус до праці осіб, які були незаконно затримані анти-урядовими силами; збільшення кількості дітей, які жебракують.

До груп ризику осіб, які можуть стати постраждалими від торгівлі людьми відносять:

§ діти сироти, з неблагополучних сімей, безпритульні;

§ члени малозабезпечених сімей;

§ мами-одиначки;

§ жертви домашнього насилля;

§ безробітні;

§ залежні;

§ люди з обмеженими можливостями;

§ особи, що користуються послугами шлюбних агенцій, фірм з працевлаштування за кордоном;

§ особи, що займаються проституцією;

§ особи зайняті в сфері розваг;

§ нелегальні мігранти;

§ постраждалі від торгівлі людьми;

§ внутрішньо переміщені особи.

Невигадана історія. Т. – мати-одиначка, має сина, проживала в одному із районних центрів іншої області. У рідному місті не було роботи і вона прийняла пропозицію свого співмешканця поїхати на заробітки до Чернівців, залишивши дитину із своїми батьками. У жовтні 2010 року Т. приїхала до Чернівців і влаштувалася посудомийницею в одному із барів. Через декілька днів бар закрили і Т. залишилася без роботи. В той же час між нею і співмешканцем виник конфлікт. Співмешканець залишив її посеред вулиці у незнайомому місці. Т. була в розпачі. За кілька днів Т. познайомилася із 30-річним чоловіком С., який запропонував їй жити разом. С. обіцяв допомогти Т. згодом виїхати за кордон. Разом вони переїхали до товариша С. – 56-річного З. у село П. Жінку утримували в підвальному приміщенні, застосовуючи фізичну силу, забороняли їй виходити з будинку та спілкуватися з людьми. С. і З. зловживали спиртними напоями та, використовуючи уразливий стан Т., змушували її вживати алкоголь. Згодом чоловіки почали приводити своїх товаришів, і змушували Т. надавати їм платні сексуальні послуги. Гроші, які клієнти сплачували Т., сутенери від неї забирали. Проте гроші клієнти приносили рідко, частіше вони розраховувалися спиртними напоями, яких мало бути не менше одного літра. При відмові надавати сексуальні послуги, Т. зазнавала від клієнтів та сутенерів психологічного та фізичного насилля. Її били, зокрема, перебили перенісся каструлею, штовхнули на розжарену електричну плитку. Крім надання сексуальних послуг, Т. повинна була виконувати хатню роботу: готувати їжу, прати білизну, прибирати приміщення. С. і З. утримували та експлуатували Т. протягом шести місяців. За цей час жінка неодноразово намагалася покінчити життя самогубством, перерізаючи вени. Коли попит на сексуальні послуги Т. помітно зменшився, експлуататори вирішили «продати» її і почали шукати потенційних «покупців». У лютому 2011 року племінник З. – К. привіз жінку Ф., яка запропонувала «викупити» у них «товар» для аналогічної «роботи» за кордоном. Зійшлися у ціні – 10000 гривень.

Той факт, що торгівці людьми С. і З. мають на меті «продати» Т. особам, які займаються «торгівлею» жінками для сексуальної експлуатації за кордоном, в ході проведення оперативних заходів виявили представники сектору по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС України в Чернівецькій області. Дізнавшись, що «продавці» знайшли «покупця» Ф., правоохоронці з метою недопущення вивозу Т. за кордон провели спецоперацію. С. і З. примусово напоїли Т. спиртним, ймовірно домішавши седативні речовини, так як вона абсолютно не пам’ятає розвитку подій, посадили в машину та перевезли до місця, де мала відбутися оборудка з «продажу». Одразу після отримання від «покупця» 10 тисяч гривень злочинці були затримані працівниками міліції.

Учасники розглядали історії, аналізували прямі та непрямі ознаки злочину, відслідковували на реальному прикладі ланцюг злочинних дій.

/Files/images/PA250071.JPG Державні службовці на протязі тренінгу були зацікавлені у розгляді питань, відмічали наявність різних форм для здійснення оцінки потреб, особливо зацікавило питання стосовно роботи з потерпілим –іноземцем, та як коректно організувати роботу з постраждалою дитиною.

/Files/images/PA250054.JPG Учасники на при кінці тренінгового заняття відмітили, що їхні очікування пере виповнилися, багато з почутого було гарним доповненням для покращення фахових навичок у роботі з постраждалими особами.

Кiлькiсть переглядiв: 302

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.